AZ ÉV NÖVENDÉKEA Szivárvány Színiiskola a 2002 / 2003-as évadban megalapítja és kiadja Az év növendéke díjat.

Úgy érezzük, hogy az eredményes munkát tisztelnünk és értékelnünk kell, ezért gondoltunk arra, hogy az általatok és általunk legeredményesebbnek tartott növendék kapjon egy kitüntetést az évad végén. Úgy látjuk, hogy néhányan közületek különösen komolyan veszik az itt folyó munkát, s a szokásos óralátogatáson kívül egyéb feladatok elvégzésében is önként részt vesznek. Egyben szeretnénk, ha a többiek példát vennének róluk, s az ő példájukkal élve kapcsolódnának be jobban az iskola munkájába.

Természetesen a munka évadkezdéstől indul, tehát mindenki egyenlő eséllyel indulhat neki a munkának. A díj odaítélésekor nemcsak egy-egy fellépést, vagy jól sikerült próbát fogunk figyelembe venni, hanem az egész évadban nyújtott teljesítményt. Úgy gondoljuk, hogy megkérdezzük a ti véleményeteket is arról, hogy ti kit tartotok az évad legeredményesebb növendékének, így a szavazásban nemcsak a tanári kar fog részt venni, hanem minden növendékünk hangot adhat véleményének. Természetesen a díjazásnak vannak szempontjai, amire talán nektek sem árt odafigyelni, ha igazságosan akartok szavazni, amiben bízunk. Talán a legfontosabb ezek közül az aktív részvétel a munkában. Ennek egyik alapfeltétele a rendszeres óralátogatás, amelyet vegyetek komolyan, mert az eredményes munkához elengedhetetlen, hogy a próbafolyamatban teljes erővel részt tudjatok venni, és tapasztalataink szerint a rendszertelen óralátogatás hátráltatja a fejlődéseteket és a társaitok munkáját. Természetesen az egyik legfontosabb tényezője a színházi munkának a megbízhatóság. Elengedhetetlen, hogy meg bízhatónak érezd a partneredet, akivel dolgozol és a partnered is megbízhasson benned. Fontosnak tarjuk azt, hogy segítsétek egymást a színpadon és a színfalak mögött is, például, ha éppen nem vagy színpadon, segíthetsz a színpad átdíszítésében, a kellék kikészítésében, vagy egyéb a produkcióhoz szükséges tennivalók elvégzésében. A színház egy nagy közösség, melyben az együttműködés és az aktív közösségi munka nagyon fontos szerepet játszik. A siker része továbbá nemcsak az, hogy a rád kiosztott feladat el legyen végezve, hanem, hogy pontosan végezd el a feladatodat és a lehető legjobb teljesítményt nyújtsd, s így magas színvonalú munkát tudj felmutatni. Úgy gondoljuk, hogy ezek azok az alapok, amelyek meghatározzák egy színházi társulat munkájának az eredményességét. Csak tőletek függ, hogy milyen színvonalon végzitek a feladatokat. Segítsétek egymást ne csak azért, hogy elnyerhessétek a díjat, hanem azért, hogy joggal várhassatok társaitoktól és tanáraitoktól segítséget.

A díjat az évad utolsó előadásán adjuk át a közönség előtt. A szavazást egy-két héttel az előadás előtt tartjuk, természetesen titkosan. Ezúton is kérünk benneteket, hogy ne áruljátok el egymásnak, hogy kire szavaztatok, legyen inkább meglepetés!

Kívánunk nektek eredményes munkát és sok sikert!

Az eddigi díjazottak névsorát az alábbi linken tekintheti meg.